Karin & Tuva !

Gymnasiestress

Jag vet att det är många av våra läsare som är lika gamla som mig och Tuva och ska precis som oss välja gymnasium. Det är ett så stort val, fast ändå inte. Det är ju ändå inte livsviktigt. Snart är det dax att välja och jag vet att det är många 15-åringar som fortfarande inte har någon som helst aning om vad dom ska välja. Nu är inte jag en rutinerad studievägledare direkt, men jag tänkte bara skriva lite om mina tankar angående gymnasieval eftersom att det är förfrågat. 

Jag var på gymnasiemässan här i Örebro för några veckor sedan. Det var bra men jag hittade liksom inte det jag sökte. Det var mest en massa folk som babblade på om skolornas bästa sida men man fick inte riktigt någon bra uppfattning av skolan ändå. Det var skolor som försökte sälja och dra till sig elever genom att promota med MacBooks, fina goodiebags och god skolmat. Jag blev ärligt äcklad. Jag är ändå smartare än så, att göra mitt val efter datorer eller restaurangmat. Jag förstår att man blir frestad. Men är det verkligen det de handlar om? Är det inte viktigare att känna att man verkligen trivs och att man känner att här kan jag gå och faktiskt trivas i 3 hela år? Det tycker jag är viktigast i alla fall. Så, jag struntade i det och gick till våran studievägledare på skolan. Tips, gör det! Jag fick väl mest den vägledningen att jag ska gå sam med inrikting beteende. Det är det som passar mig bäst i smaken. Jag älskar att skriva, prata och förstå mig på människor. 

Ärligt nu, gå på skolornas öppet hus! Jag var till en början intresserad av Thoren Business School. Jag tyckte väl att skolan var okej när jag var där, men det var väldigt trångt och kändes mera som ett företag (vilket är deras syfte). Jag är sådan som tycker att en skola ska vara en skola. Jag trivs bäst i den klassiska skolmiljön med korridorer, trappor och skåp. Ni fattar min poäng.  Vi gjorde ett nytt försök och gick på öppet hus på Virginska skolan och jag måste säga att vi bemöttes SÅ bra, det var trevliga elever, bra lärare och jag kände verkligen att här kan jag gå i 3 år utan att vantrivas. Jag tycker verkligen att det är så viktigt att trivas. 

Lite tips: 

Bestäm först om du vill gå en praktisk linje eller en teoretisk linje. Därefter gå efter vilken skola DU trivs bäst på. Inte vart dina kompisar trivs bäst. Tänk efter. Har jag lätt för mig i skolan? Är jag i behov av mycket hjälp ifrån lärare? Då kanske du ska gå en skola där man inte jobbar så mycket själv. Kolla upp skolornas upplägg och deras schema. Något jag gillade med TBS (thorén) var att dom hade blockschema. Alltså 4 olika scheman på ett läsår och inte alla ämnen samtidigt. Det finns såklart fördelar och nackdelar med det också. Lista upp dina skolor och jämför för och nackdelar.

Sen förstår ju jag också att en skola inte är perfekt och som en dans på rosor. Det kommer självklart att vara tråkigt och förfärligt ibland. Men om man ska gå där i 3 år ska man tycka att det är bra och trivas. Man ju inte stressa upp sig allt för mycket över detta heller. Det går att alltid att byta om man inte är nöjd. 

Jag har i alla fall bestämt mig för linjen Sam - Beteende - idrott, inrikting ridning på Virginska och tror knappast att jag kommer att ändra mig. Men man vet ju aldrig. Det känns som en linje som passar mig som handen i handsken. Sam - beteende som passar mig och är även högskoleförberedande, men samtidigt har man lite kul på sidan och rider och tränar! För mig är det viktigt att gå en linje som är högskoleförberedande. Jag vill inte göra det krångligt för mig själv genom att gå en praktiskt linje på gymnasiet och sedan ångra mig när jag är 20 och vill bli ekonom. Då måste jag ju läsa en massa extra kurser. Sen gäller det ju också att inte välja t. ex naturvetenskapliga linjen om man har svårt i skolan. Det är klart att man klarar det om man kämpar, men det gäller ju att komma ut från gymnasiet med bra betyg också. 

Hoppas ni fick någorlunda hjälp med ert val och att ni som funderar fick lite tips som kanske kan avgöra vilken linje eller skola man ska välja! Kram /Karin

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas